Čaj Menta list 40 g

Čajevi
3,50
KM
  • Hidratizira vaše tijelo
  • Sadrži veliki udio mentola
  • Bogat je vitaminom A, C i B2
  • Sadrži visok udio kalcija, magnezija i bakra
  • Djeluje pozitivno na imunološki sustav
  • Pozitivno djeluje na probavni sustav

Menta je biljka koja se danas upotrebljava u farmaceutskoj, prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Sušeni listići mente koriste se za pripremu čaja.

Samonikla menta, nana ili metvica u našim krajevima raste posvuda u raznim oblicima. U Enciklopediji samoniklog jestivog bilja posebno se opisuje vodena metvica, dugolisna metvica, gorska metvica, divlja i mačja metvica. Tolika je raširenost mente ne samo u našim krajevima nego i na pet kontinenata, da se i znanstvenici muče i često prepiru kako bi je što preciznije klasificirali u svim njezinim pojavnim oblicima.

Iako se menta najčešće predstavlja kao zelena biljka, zapravo svaka od 600 vrsta metvice ima cvijet, koji je ružičaste ili bijele boje. Ljekoviti dijelovi metvice su list ili stabljika s listovima i cvijetom, a na tržištu možemo naći zelenu, crnu i bijelu mentu.

Menta sadrži veliki udio mentola, koji je zaslužan za miris i aromu mente te osvježavajući okus. Mentol aktivira receptore na koži te time daje osjećaj hlađenja, odnosno osjećaj osvježenja.

Čaj od mente jedan je od najpopularnijih čajeva, uz zeleni čaj, koji se dolaskom hladnijih dana redovito pije u mnogim domovima i kafićima. Priprema čaja: Jednu žličicu sušenih listića mente prelijte s dva decilitra vruće vode. Pustite da odstoji pet do deset minuta, procijedite i konzumirajte.

Sastojci: 100% Menta list (Mentha x piperita, L.)

Način pripreme: 1 žličicu čaja preliti s 2-3 dcl kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 10 minuta te procijediti.

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi od 25⁰C.

Pogledajte još:
Made on
Tilda