Čaj od korijena maslačka djeluje umirujuće na probavni sustav, a najpoznatije je njegovo djelovanje na jetru kojoj pomaže u čišćenju i regeneraciji.
Bogat je antioksidansima
Maslačak je pun snažnih antioksidansa, što može objasniti zašto ova biljka ima tako široku primjenu za zdravlje. Antioksidansi su molekule koje pomažu neutralizirati ili spriječiti negativne učinke slobodnih radikala u vašem tijelu. Slobodni radikali su proizvod normalnog metabolizma, ali mogu biti vrlo razorni. Prisutnost previše slobodnih radikala pridonosi razvoju bolesti i ubrzanom starenju.
Stoga su antioksidanti neophodni za održavanje vašeg tijela zdravim.
Maslačak sadrži visoku razinu antioksidansa beta-karotena, za koji je poznato da pruža snažnu zaštitu od staničnih oštećenja i oksidativnog stresa (1). Također su bogate još jednom kategorijom antioksidansa, koja se naziva polifenoli, a koji se nalaze u najvišoj koncentraciji u cvijetu, ali ih ima i u korijenju, lišću i stabljikama
Zdravlje jetre
Maslačak je koristan u čišćenju jetre od toksina i njenom obnavljanju, održava optimalnu razinu vode u tijelu i ravnotežu elektrolita. Korijen maslačka sadrži gorki spoj taraksacerin koji povećava razinu žuči koju luči žučni mjehur, pomažući jetri da se očisti (2).
Zdravlje bubrega
Maslačak je također poznat po svom diuretičkom djelovanju pri čemu pomaže bubrezima u čišćenju od tokisna, soli i viška vode povećavajući proizvodnju urina. Ovo djelovanje inhibira rast mikroba u mokraćnom sustavu i nadomješta dio izgubljenog kalija u tom procesu.
Probava
Maslačak podržava čišćenje probavnog trakta, posebno od učinaka prekomjerne konzumacije masne hrane, kave i lijekova. Poznat kao “gorki tonik”, maslačak potiče probavu i djeluje kao blagi laksativ. Gorak okus dolazi od mineralnog sumpora, koji je neophodan za sintezu proteina, čišćenje jetre, aktivnost enzima, zdravu kožu, kosu i nokte. Korijen maslačka također podržava crijevnu floru jer sadrži sastojke poput inulina koji djeluju kao prebiotik – specijalizirano biljno vlakno koje potiče rast korisnih mikroorganizama u crijevima.
Sastojci: 100% Maslačak korijen (Taraxaci radix)
Način pripreme: 2 žličice čaja preliti s 2-3 dcl hladne vode, kratko prokuhati, ostaviti poklopljeno 20 minuta uz povremeno miješanje. Potom procijediti i zasladiti prema želji.
Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi od 25⁰C.