Matičnjak list čaj 30 g ROK: 06/2024

Čajevi
3,50
KM
  • Ima umirujuću učinak
  • Pomaže kod nesanice
  • Ublažava napetost
  • Pomaže kod koncentracije

Čaj od lista matičnjaka ima umirujući učinak te je jedan od najbolji čajeva za ublažavanje posljedica stresa, nervoze i napetosti.

Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju i potiče bolje rješavanje tekstualnih i slikovnih zadataka.

ESCOP (Europski znanstveni fitoterapijski komitet) službeno je odobrio oralnu upotrebu matičnjaka za napetost, nemir i razdražljivost. Također je preporučio liječenje matičnjakom probavnih poremećaja kao što su grčevi te lokalno za herpes na usni.

Bogat antioksidansima

Antioksidativni spojevi koje listovi matičnjaka sadrže, i koji bi mogli djelovati ljekovito, su: vitamin C, beta karoten, nerol, izopulegol, citral, citronelat, kariofilen.

Kad se priprema čaj od matičnjaka, dio spojeva ragrađuje se jer se čaj priprema sa vrućom vodom. No, dio spojeva će preostati i pružati određene zdravstvene prednosti, posebno ako se čaj od matičnjaka pije dulje vrijeme.

Umirujuće djelovanje

Matičnjak je jedna od biljnih vrsta koja se tradicionalno koristi kod nervozom uzrokovanih tegoba u probavnom sustavu te problema s nesanicom. Proučavanjem ljekovitog bilja koje se koristi u tradicionalnoj medicini u liječenju različitih stanja, naići ćete na preporuku primjene matičnjaka kod pretjerano nervoznih ljudi koji se navečer ne mogu smiriti i dugo se prevrću po postelji te imaju problema sa zaspivanjem.

Nekoliko novijih studija također je pokazalo učinkovitost primjene matičnjaka u obliku dodatka prehrani kod osoba s nesanicom (1).

Sastojci: 100% Matičnjak list (Melissae folium)

Način pripreme: 1 žličicu čaja preliti s 2 dcl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Potom procijediti i zasladiti prema želji.

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi od 25⁰C.

Pogledajte još:
Made on
Tilda