Bazga cvijet čaj 40 g

Čajevi
4,80
KM
  •  Podiže i jača imunitet
  •  Pomaže kod prehlade, gripe, kašlja i raznih viroza
  •  Pospješuje cirkulaciju i pročišćuje krv
  •  Pomaže kod bolesti respiratornih organa

Vrući čaj od cvijeta bazge koristan je kod prehlade, gripe, sinusitisa, upale krajnika, upale grla, reumatoidnih oboljenja i astme, potiče znojenje i čisti organizam od toksina.

Cvjetovi bazge su intenzivnog mirisa, a okus istovremeno aromatičan i gorak. Sadrži eterična ulja, sluz, holin, šećer, saponin, jabučnu, valerijansku i vinsku kiselinu.

Sušenjem cvijeta bazge dobiva se izuzetan biljni čaj. Cvijet bazge ima karakterističnu svijetložučkastu boju kojeg karakterizira slatkasti voćni miris i okus.

Čaj od cvijeta bazge najčešće se koristi kod problema sa bronhitisom, astmom i kašljom. Pozitivno djeluje na organizam jer potiče znojenje te se također preporuča piti kada imate gripu ili ste jako prehlađeni.

Bogata je nutrijentima

Bazga je niskokalorična hrana prepuna antioksidansa. 100 grama svježih bobica sadrži 73 kalorije, 18,4 grama ugljikohidrata i manje od 1 grama masti i bjelančevina (1).

Osim toga, imaju brojne prehrambene prednosti.

Bogata je vitaminom C: Na 100 grama voća ima 6–35 mg vitamina C, što čini do 60% preporučenog dnevnog unosa (2).

Bogata je dijetalnim vlaknima: Bazga sadrži 7 grama vlakana na 100 grama svježih bobica, što je više od jedne četvrtine preporučenog dnevnog unosa (3).

Dobar je izvor fenolnih kiselina: Ovi spojevi su snažni antioksidanti koji mogu pomoći u smanjenju štete od oksidativnog stresa u tijelu (4).

Dobar je izvor flavonola: Bazga sadrži antioksidanse flavonole kvercetin, kempferol i izorhamnetin. Cvjetovi sadrže do 10 puta više flavonola nego bobice.

Bogata je antocijaninima: Ovi spojevi daju plodu karakterističnu tamno crno-ljubičastu boju i snažni su antioksidans s protuupalnim učincima (5).

Točan hranjivi sastav bazge ovisi o sorti biljke, zrelosti bobica i okolišu i klimatskim uvjetima.

Sastojci: 100% cvijet bazge (Sambucus nigra, flos)

Način pripreme: 2 žličice čaja preliti s 2-3 dcl kipuće vode, ostaviti poklopljeno 5-10 minuta. Potom procijediti i zasladiti prema želji.

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu.

Upozorenje: Bazgu ne smiju koristiti osobe koje imaju problema sa žući, tegobama želuca i komplikacijama jetre

Pogledajte još: