Čaj Kopriva list 30 g

Čajevi
3,50
KM
  • pomoć kod ublažavanja gripe ili prehlade
  • prirodni diuretik
  • bogat je polifenolima i pigmentima
  • djeluje pozitivno na vaš imunološki sustav
  • pozitivno djeluje na rast kose, ten te kožu
  • bogat je vitaminima, mineralima, enzimima

Kopriva je višegodišnja biljka koja je prepoznatljiva po svojim srcolikim listovima koji su prekriveni sitnim dlačicama. Sušeni listovi koprive koriste se za pripremu čaja.

Kopriva (Urtica dioica L.) je višegodišnja zeljasta, samonikla biljka, u narodu poznata kao obična kopriva, pasja kopriva, žara ili žegavica. Naraste do 150 centimetara visine. Spada u porodicu koprivki (Urticaceae), a ljekarnički naziv za nju je Folium urticae.

Prepoznatljiva je po svojim srcolikim zelenim listovima koji su prekriveni sitnim dlačicama. Te dlačice ispunjene su mravljom kiselinom, a pri dodiru biljke lome se i ispuštaju tu kiselinu u okoliš, odnosno na kožu osobe koja ih dodiruje pa imamo osjećaj da žare.

Kopriva sadrži vlakna koja su vrlo slična onima iz konoplje i lana, zbog čega se stoljećima koristi u tekstilnoj industriji. U mnogim zemljama domaćice su koristile koprivu za čišćenje i pranje stakla, ogledala i posuđa. Prljavu površinu bi izribale koprivom, isprale vodom, pa obrisale čistom krpom.

Kopriva povoljno djeluje na imunitet, ali i ten, sjaj kože i kose. Velike količine vitamina (osobito A, C, B2), mineralnih soli, biljnih hormona i enzima sekretina čine koprivu odličnom za proljetne i jesenske kure čišćenja organizma.

Obiluje željezom te je stoga pogodna za ublažavanje slabokrvnosti. U ljekovite svrhe koriste se korijen, nadzemni dijelovi biljke i listovi, dakle, cijela biljka je prepuna spojeva koji pozitivno djeluju na naše zdravlje. Sušeni listovi koprive koriste se za pripremu čaja koji pozitivno djeluje na normalno funkcioniranje imunološkog sustava te pomaže tijelu da se uspješnije bori protiv negativnih vanjskih utjecaja.

Sastojci: 100% Kopriva list (Urticae folium)

Način pripreme: 1 žličicu čaja preliti s 2 dcl kipuće vode i ostaviti poklopljeno 10 minuta. Potom procijediti i zasladiti prema želji.

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi od 25⁰C.

Pogledajte još:
Made on
Tilda