Oolong čaj 50 g

Čajevi
10,10
KM
  • bogat enzimima
  • niskokaloričan
  • sadrži malo kofeina
  • povoljno djeluje na metabolizam
  • sadrži antioksidanse polifenole
  • hidratizira vaše tijelo
  • povoljno djeluje na mikrofloru crijeva

Oolong čaj ili Wu long, kako ga Kinezi još zovu, je vrsta polufermentiranog čaja. Slobodni radikali dobiveni iz okoline, u tijelu mogu izazvati starenje kože, bore, artritis i neke druge bolesti. Oolong čaj posjeduje antioksidanse koji pomažu uništiti slobodne radikale prije nego naškode našem tijelu.

Oolong čaj potječe od iste biljke kao zeleni i crni čaj. Najveći proizvođači oolong čaja su Kina i Tajvan.

Oolong čaj se može nazvati jednim od najblagotvornijih čajeva. Po stupnju fermentacije se nalazi između zelenih i crnih čajeva. Ima kofeina manje nego crni, a više nego zeleni čaj. Može biti zelenkaste, odnosno smeđe boje ovisno o stupnju fermentacije.

Njegove karakteristike više podsjećaju na zeleni čaj, nego na crni. Najskuplji oolong čaj naziva se Silver Tips Imperial Tea, a potrebno je 200 kilograma listova kako bi se napravilo 50 kilograma Silver Tips Imperial čaja, a berači rijetko uberu više od upravo te količine. Kupci inače najvišu cijenu plaćaju za listove ubrane između sredine ožujka i svibnja kada su oni svjetliji i imaju izraženiji cvjetni miris.

Oolong čaj je izvrsan način hidratacije tijela, niskokaloričan je i ima gotovo isti učinak kao voda. Kao i kod zelenog i bijelog, i oolong čaj ne radimo u kipućoj vodi nego na oko 80 stupnjeva.

Oolong čaj najbolje je čuvati na suhom mjestu u nepropusnom spremniku ili čak u hladnjaku. Preporučuje se hlađenje koje poboljšava okus čaja i produžuje mu rok trajanja.

Sastojci: 100% Oolong čaj, list (Camellia sinensis, folium)

Način pripreme: 1 žličicu čaja preliti s 2 dcl vruće vode (80-90⁰C) i ostaviti poklopljeno 2-3 minute. Potom procijediti i zasladiti prema želji. Piti umjereno.

Način čuvanja: Čuvati na suhom i tamnom mjestu na temperaturi od 25⁰C.

Pogledajte još:
Made on
Tilda