Propolis i matična mliječ
Važnost i uloga pčelinjih proizvoda u ljudskoj ishrani

Važnost i uloga pčelinjih proizvoda u ljudskoj prehrani

Gotovo svi pčelinji proizvodi mogu se upotrijebiti u humanoj i veterinarskoj medicini. Najpojznatiji je dakako med koji nastaje korištenjem fermenata u mednom mjehuru pčela, od prikupljenog nektra ili slatkih izlučevina nekih kukaca. Taj proces nije u potpunosti razjašnjen, a sastoji se u invertiranju saharoze (obični šećer) u grožđani (glukoza ili dekstroza) i voćni šećer (fruktoza ili levuloza) uz otklanjanje suvišne vode. Invertni šećer (glukoza i fruktoza) glavni je sastojak zrelog meda koji ne sadrži više od 20% vode. Razlikujemo cvjetni med nastao od nektra, obično je svjetliji, dok šumski med nastaje od izlučevina nekih kukaca kao lisnih ušiju i lekanije te je tamniji.

Med također sadrži i visokovrijedne organske kiseline (jabučnu, limunsku, octenu, mravlju, jantarnu…), vitamine, fermente, minerale (željezo, sumpor, fosfor, bakar, mangan, kobalt), pigmente, vosak, nešto aminokiselina, više alkohole, inulin, hormone, a u šumskom medu je primjećena veća koncentracija minerala (posebno željeza). Odležavanjem med kristalizira, a što je veća koncentracija invertnog šećera i što je temperatura niža prije dolazi do tog procesa. Kristalizirani med se za razliku od tekućeg ne može krivotvoriti, tako da je takav puno cjenjeniji.

Propolis

Drugi pčelinji proizvod s izuzetno ljekovitim djelovanjem je propolis. Orginalno je riječ o biljnoj smoli koja je obavijena oko pupoljaka te služi za zaštitu od vanjskih nepovoljnih utjecaja. Preradom te smole od strane pčela nastaje propolis, a služi za “dezinfekciju” unutrašnjosti košnice – oblaganje zaprljanih dijelova, zatvaranje pukotina i slično. Ukoliko u košnicu zaluta uljez (miš, rovčica…) te ga pčele usmrte a ne mogu iznijeti, propolisom ga balzamiraju te time sprječavaju truljenje.

U humanoj medicini propolis se koristi kao antivirusna, antibakterijska (jedan je od najboljih biljnih antibiotika) i lagano anestetska supstanca. Djeluje i kao biostimulator jer posebno stimulira antitijela pa se preporuča za jačanje imunološkog sistema, a u stomatologiji kao izvanredno sredstvo za jačanje i liječenje zubnog mesa. Često se koristi pomiješan s medom ili peludom te u smjesama s ekstraktima ljekovitog bilja. Kemijski mu sastav u potpunosti nije razjašnjen, a zna se da sadrži smole, balzame, eterična ulja, terpene, vosak, mineralne tvari itd.

Matična mliječ

Matična mliječ je ljepljiva tvar mliječne boje, a luče je žlijezde slinovnice pčela radilica u starosti od 6 do 12 dana. Tijekom 2-3 dana ona je jedina hrana koja se daje mladoj larvi u procesu sazrijevanja kada doživljava maksimum razvoja te masu poveća oko 250 puta. Matici je pak matična mliječ specifična hrana za cijeli život. U odnosu na pčele radilice koje žive 35-40 dana njezin životni vijek je 5-6 godina, zrelost postiže 5 dana ranije, a odrasloj joj je masa dvostruko veća. Nakon što je jednom fertilizirana može leći 3000 jaja dnevno tijekom sezone i tako do pet godina. Bez takve prehrane matica se ne bi razlikovala od pčele radilice niti izgledom, ni životnim vijekom.

Matična mliječ je bogata bjelančevinama (oko 13%), ugljikohidratima – pretežno glukozom i fruktozom kao u medu (11%) te lipidima srednje dugih lanaca (oko 5%), od kojih neki pokazuju antibakterijsku aktivnost, kao i prisutan protein rojalsin. Od vitamina matična mliječ sadrži B-kompleks, posebno vitamin B5 (pantotensku kiselinu) te B6 (piridoksin), vitamine A, D, C i E te 8 aminokiselina, minerale, enzime, a jedini je prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku. Mnoge studije pokazuju djelotvornost matične mliječi kod jačanja imuniteta, malignih oboljenja, bronhijalne astme, bolesti jetre, kožnih bolesti, zarastanja kostiju, a indiciran je i kod umora, stresa, tjeskobe, nesanice, anoreksije te ulkusa.

Kontrolirane studije primjene matične mliječi na pacijentima s hiperlipemijom pokazuju smanjenje ukupnih serumskih lipida i kolesterola te normaliziranje razine HDL- i LDL-kolesterola. Može se zaključiti da je matična mliječ, uz izuzetnu nutritivnu vrijednost, snažan hipolipemik te protuupalna i antibakterijska supstanca. Kako je matična mliječ obično miješana s nešto cvijetnog peluda, meda te sekretom žlijezda slinovnica pčela, osobe koje pate od preosjetljivosti na neki od tih sastojaka (pelud prije svega) trebaju ga oprezno koristiti te reagirati na potencijalne znakove alergije.

piše: Vjekoslav Ćavar, mr.pharm

Iz Biofarmovog laboratorija:

Pastile – Đumbir, Cimet, Med i Vitamin C (24 pastile)
100
KM
KM
  • Smanjuje nadraženost grla
  • Pomaže smanjiti bol u grlu
  • Ublažava upale
Made on
Tilda